Sociale voorzieningen: Nederlandse werkloosheidsuitkering

Door de economische crisis van een aantal jaar geleden zijn veel mensen werkloos geworden. Gelukkig gaat het economisch gezien inmiddels weer wat beter in Nederland. Dit heeft als positieve ontwikkeling dat het werkloosheidspercentage aanzienlijk daalt. Waar in 2014 nog 7,8 procent van de beroepsbevolking werkloos was, lag dit percentage begin 2018 op 4,2 procent. Het aantal werklozen is dus aanzienlijk afgenomen. Echter is nog lang niet iedereen weer aan het werk in Nederland. Om ervoor te zorgen dat werklozen wel gewoon een normaal leven kunnen leiden, is er in Nederland een speciale werkloosheidsuitkering.

coins

Wanneer heb je recht op een werkloosheidsuitkering?

Het is niet zo dat iedereen die in Nederland zonder werk zit ook recht heeft op een werkloosheidsuitkering. Nee, in dat geval zou het de Nederlandse staat natuurlijk bakken met geld kosten. Mensen die een WW-uitkering aan willen vragen, moeten dan ook voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moeten mensen bijvoorbeeld minimaal 26 weken gewerkt hebben in de 36 weken voor zij werkloos werden en dienen zij direct beschikbaar te zijn voor betaald werk. En zo zijn er nog een aantal voorwaarden.

working

WW-uitkering aanvragen

Ben jij werkeloos en wil je een WW-uitkering? Dan moet je deze zelf aanvragen. Het aanvragen kan tegenwoordig vrij simpel via het internet. Het is dus geen noodzaak meer om allerlei verschillende instanties te bezoeken. Bij het online aanvragen van een WW-uitkering weet jij direct of je ervoor in aanmerking komt en wat de hoogte van deze werkloosheidsuitkering eigenlijk is. Kom je niet in aanmerking voor deze sociale voorziening? Dan zijn er mogelijk nog andere uitkeringen waar jij op terug kunt vallen.

Doel van een werkloosheidsuitkering

Wanneer je werkloos bent, heb je geen inkomen meer. Er komt in dat geval geen geld meer binnen, terwijl er wel enkele noodzakelijke uitgaven gedaan moeten worden. Denk aan gas, water en licht en eten en drinken. Om werklozen financieel te ondersteunen, heeft Nederland de werkloosheidsuitkering. Dit is echter geen hoog bedrag, waardoor werklozen alsnog op hun uitgaven moeten letten. Ben jij als werkloze op zoek naar manieren om te besparen op je uitgaven? Zoek dan naar aanbiedingen op producten of koop bepaalde spullen alleen wanneer deze met korting aangeboden worden. Neem ook eens rustig de tijd om te zoeken op het internet. Hier vind je vaak genoeg kortingscodes op kleding of kortingscodes voor webshops. Zo kun jij aanzienlijk besparen op jouw aankopen.